10 gode råd til udluftning

I samarbejde med Boligejernes Videncenter Bolius giver vi her 10 gode råd til et sundt indeklima.


1. Luft ud - kort og intenst
Om vinteren er det særlig vigtigt at få luftet ud, men du kan gøre det i kortere tid end normalt - du kan nøjes med 5 minutter.

2. Sørg for gennemtræk
Luk vinduer op i begge husets sider, så den friske luft kan cirkulere. Ellers når du ikke at skifte al luften ud på så kort tid.
Læs mere om udluftning og naturlig ventilation

3. Luft ud 2-3 gange om dagen
Fx morgen, eftermiddag og aften. Når det er koldt udenfor, bliver husets indvendige overflader også koldere, og det gør risikoen for fugtskader større. Derfor er det vigtigt at lufte ud. Gør det fx til en vane at lufte ud, når du børster tænder.

4. Luft ud efter madlavning og stearinlys
Har du haft tændte stearinlys, lavet mad eller haft mange gæster i stuerne, er det også en god idé at lufte ud. Ellers hænger der fugt og partikler i indeluften.
Læs mere om at undgå stearinlys, der sviner indeluften

5. Luk for varmen i de korte perioder, hvor vinduerne står åbne.

6. Lad ikke vinduet stå på klem
Lad ikke bare et enkelt vindue stå på klem i flere timer. Det vil afkøle vægge og andre overflader, og så kræver det langt mere tid og energi at få stuetemperaturen op igen. Kolde vægge kan give kondens og føre til skimmelsvamp.
Læs om de 5 steder, du typisk får skimmelsvamp

7. Læg mærke til, om ruderne dugger
Hvis kanten af dug bliver over 2 cm bred, er det tegn på, at du skal lufte mere ud. Tør dug væk med fx køkkenrulle eller klud, så det ikke senere udvikler sig til skimmelsvamp.
Læs mere om, hvordan undgår du kondens på indersiden af vinduerne?

8. Læg mærke til lugten i dit hus
Lugter der indeklemt eller muggent i dit hjem, skal du åbne vinduerne lidt oftere.

9. Hold badeværelsesdøren lukket
Når du har været i bad, skal du sørge for, at den fugtige luft kommer helt ud af dit hjem. Hvis du åbner badeværelsesdøren, spreder du bare den fugtige luft til hele boligen. I stedet skal damp og varm luft ud gennem udsugningsanlægget eller et badeværelsesvindue.

10. Luk lidt ned for udluftningsventiler
I fx vinduer og døre. I køligt vejr kan der komme for meget luft ind af dem, og så vil det kræve ekstra energi at varme din bolig op. Men husk at åbne for ventilerne igen til foråret.
Pas på med køligt soveværelse

Af: Bolius – Boligejernes Videncenter